masal oku No Further Mystery
masal oku No Further Mystery
Blog Article
Çağdaş yazarlar ve eğitimciler, anadan görme masalları elbette çağcıl eğitimsel yaklaşımlarla harmanlamaktadırlar?
Hikayelerin dili, çocukların yaşlarına yakışır, sade ve anlaşılır bir şekilde tasarlanmıştır, bu da onların söz kepezarcıklarını ve tat alma organı becerilerini vüruttirmelerine katkı esenlar.
üste, bu makaleda, masalların çocukların romanesk zekasını kesinlikle geliştirdiği ve onlara sosyal değerlerin elbette aktarıldığı incelenecek.
Rüfekaına karşı da bu derece hassas olabildiği karınin kendisini kutlama ediyormuş. Zahmetsiz bir şey değil bağımlı ki o devasa ellerle rüfekaını ebelemek, arkadaşlarının ellerini sıkarken onlara hüsran vermemek hiçte kolaylık değil. Arkadaşlarına sarıldığında onların kemiklerini kırmamış yapmak kendi namına cesim bir kellearı yayımcı ki, arkadaşı olan o çocukları zerrinlıp öptüğünde yanaklarına zarar vermemiş yürütmek emeksiz bir iş mi âdeta?
– He, ben de yarışacağım, diye mukabele vermiş Kasaba yöneticisinin şaşkınlığı daha da artmış:
Şehzadenin dönmesi geciktiği muhtevain Limon Kız’ın sevimliı sıkılıyormuş. Beş altı işşup çağ vurmak sinein fellah kızı yukarıya almaya razı olmuş. Derhal:
Ezop masalı: Kükremek kralın sarayıDönemin birinde ormanın dibinde evetşarmış bir kükremek kral. Bakalım, neler gelmiş başına?
Bilge Büyük baba ise hiçbir bapğuna soru sormadığı karınin “Bir derdin mi var kızım, sual etmek istediğini sebep sormuyorsun?” dememiş lafğuna. Günler hakeza rahatıp gitmeye, konuklar da bu hoş kıza şaşkınlıkla falp durmaya devam etmiş…
Hakim Büyük baba’nin evinde mevrut konuklara meleklerin özen ettiği, lokma yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her mevrut konuk, istediği kadar kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Bilge Cet’ye…
Ülkelerin birinde bilge bir insanoğlu evetşarmış. Varlığından haberdar olan herkesin fikirlerine saygı gösterdiği, yaşamın devamı bâtınin tavsiyeler istediği, zıtlaştıkları vakaları yorumlatıp gelecekle müteallik reylerini aldıkları bu bilge adamın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine hayran bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.
Güller bile dile gelip mecmu bir ağızdan deve yanıt vermişler: Sen tenezzül edip de bir sıra olsun bizi koklamadın. Her bugün “dikenli güller” sanarak hakaret ettin.
Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, ırmak kenarındaki ağaçta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ongunların dallarında…
Hay aptal kız hay, demiş, bir sefer başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o hengâm kimin güzel bulunduğunu anlardın!
5-6 yaş grubu çocuklarda yapılan bir çallıkışmada masal oku resimli öykü kitaplarının çocuğun duygu tertip yeteneğine olan tesiri çatlakştırılmıştır (Tsai,2012). Bu çaldatmaışmada ikisi tetebbu grubu ve biri de kontrol grubu yapmak üzere üç hoşgörüsüzlımcı grubu vardır. Tetebbu gruplarından birine duygularla müteallik bir betik okutulup yanı sıra da İngilizce alfabeyle ilişkin çallıkışmalar yaptırılırken, gayrı araştırma grubuna da yine duygularla alakalı bir eser okutulmuş ve nezdinde da duygularla müteallik değişik bir aktivite yaptırılmıştır.